lördag 30 april 2011

Miljöpartiets flirt med borgerligheten

Miljöpartiet går emot sin tidigare linje och säger sig nu vilja ha kvar rut-avdraget.

Argumentet är att många barnfamiljer nu har börjat använda det, frågan är vilka barnfamiljer det är? Mikaela Valtersson säger även att rutavdraget har fungerat "ganska bra" under några år.

Jag antar att de har tillgång till senare statistik(eller?), för det jag har sökt upp visar statistik från 2008-2009, och då är det från SCB den 14 mars 2011.

Den visar klart och tydligt vilka som utnyttjar rut-avdraget, och det är hushåll med större inkomster.

Statistiken visar att äldre som är +85 år använder det, vilket är bra. Men de som använder det är som skrivet de som har större inkomster. Bland barnfamiljer använder mer välställda rut-avdraget tio gånger mer än vad andra barnfamiljer.

Statistik här, här och här.

Miljöpartiet har en falang som är mer vänsterut. Men det är knappast den falangen som har fört fram förslagen att slopa sex timmars arbetsdag(Gustav Fridolin vill slopa det) och fortsätta med RUT. Det här är inget annat än en flirt med borgerliga väljare och den så kallade medelklassväljaren(i Stockholm antar jag). Miljöpartiet är inte helt främmande för att samarbeta med högern i kommuner.

Det har talats mycket om att lösa "livspussel", men vilkas livspussel är det som ska lösas? Inte är det den ensamstående föräldern som inte har tid ens med att hjälpa sina/sitt barn med läxorna, nej det handlar om den nämnda medelklassen och överklassen. Men med rätt retorik så köper vi hela alltet, och Alliansen(M) har varit bra på retorik.


Socialdemokraterna visar inga tendenser till att gå mer vänsteråt, om man inte lyssnar på högerdebattörer som skriker kommunist hit och kommunist dit om Håkan Juholt. Jag tillhörde de som trodde att i och med Juholts inträde skulle det ske en vänstersväng. Retoriken tydde på det, men sedan så har det visat sig vara, just retorik. Juholt har sagt sig vilja se en förmögenhetsskatt, men högersossarna Carin Jämtin och Tommy Waidelich är oeniga.

Något som stärker påståendet om att vänstersvängen bara var retorik, är att Juholt kan tänka sig dela regeringsmakten, även över blockgränsen.

Vänsterfalangen i Miljöpartiet kan man inte räkna med, jag hoppas man fortfarande kan göra det med vänsterfalangen i Socialdemokraterna. Vänsterpartiet kommer annars vara det enda partiet i riksdagen som kommer ha något som kan klassas som vänster i sin politik, förhoppningsvis börjar inte de också flirta med borgerligheten.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2420470/mp-s-helomvandning-vill-ha-kvar-rut-avdrag

fredag 29 april 2011

Jesper Odelbergs tal om utförsäkringar

Mycket tänkvärt och han förtjänar mycket respekt.

lördag 23 april 2011

Rädslan för jämställdhet

En sverigedemokraten Nina Kain uttalade sig nyligen angående en jämställdhetsplan för Malmö med det här citatet:

" Pojkar ska fostras till män, flickor ska fostras till kvinnor. Det står jag för. Jag föredrar en man i blåställ framför en man i förkläde."

Inget konstigt med det om man är konservativ. Men det är inte utan att man drar paralleller med sverigedemokraternas tidigare nationalsocialistiska förflutna. Där de hade samma syn på könsroller som de gamla nazisterna. Kvinnan skulle vara barnfödarmaskin och ta hand om hemmet samt barnen, samtidigt som mannen skulle ta hand om allt det andra, även kallat "mansgöra" och gå ut i krig.

Även politik sågs som "mansgöra" då, något som de inte rättar sig efter numera, då Sverigedemokraterna har kvinnliga politiker. Men för flera år sedan när de inte försökte sopa rasismen under mattan såg det annorlunda ut. Det såg främst annorlunda ut i hela den svenska nazistiska rörelsen, där kvinnor inte fick någon plats utan blev mer eller mindre förtryckta.

Hon har förresten samma lösning på löneskillnader mellan män och kvinnor som den moderate Maria Abrahamsson, som jag har skrivit om tidigare.

Just det här med jämställdhet. Jag vet inte vad det är med jämställdhet som skrämmer de konservativa. Är det rädslan för att ta mer delat ansvar? Samt en rädsla för att kvinnor och män inte ska få vara kvinnor och män? Att konservativa religiösa har samma syn som konservativa främlingsfientliga är något som man kan finna ganska lustigt. Att nämnda Sverigedemokraterna vill stärka den svenska kyrkan är då rent av självklart.

Som socialist har jag flera gånger blivit påhoppad för att inte inse att kvinnor och män är olika. Men att kvinnor och män är olika är fakta, men den olikheten som konservativa pekar på är inget som skapas biologiskt, utan det skapas av könsroller.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1448143/Opposition-till-attack-mot-jamnstaldhetsplan.html

tisdag 19 april 2011

Israel använder Volvo bulldozers...

För att riva palestiniers hem. Nedan följer en video som visar hur det går till.Klickar ni på titeln på videon så att ni kommer in på sidan, så står det mycket fakta om den händelsen och andra liknande händelser.

fredag 15 april 2011

Waidelich vs Borg, inte mycket till debatt


Jag såg på Kvällsöppet från onsdagen. I programmet så mötte socialdemokraternas nya ekonomisk-politiska talesperson Tommy Waidelich finansminister Anders Borg.

Borg snackade om att vanliga arbetare förlorar på socialdemokratisk politik just för att de ville höja diverse skatter. Sedan fortsatte Borg med mer snack om att Socialdemokraterna kort och koncist vill fortsätta köra på "bidragslinjen". Det är alltid kul när borgerliga snackar så, när det har visat sig att människor som lever på bidrag blir fler(svart på vitt om FAS 3)något som är tack vare att ekonomiska klyftor vuxit på några få år.

Borg sa även att man ska ha breda sociala trygghetssystem. Något som låter väldigt intressant, jag undrar vad för breda sociala trygghetssystem han menar, är FAS 3 en del av det?

Statsvetaren och tv-profilen Stig-Björn Ljunggren blev tillfrågad om vad han tyckte om debattörerna. något som var intressant var just att han sa att Borg låter precis som en socialdemokrat, något som stämmer in väl med tanke på att moderaternas retorik sedan 2006 har varit att "snacka sossigt".

Mitt intryck av debatten och debattörerna, var att Waidelich var rätt försiktig och ville inte ta alltför stor plats. Borg var lite högfärdig och ägnade sig mest åt att smutskasta sossarna än något annat, men man fick även ett intryck av att han var lite avslappnad, kanske han kände sig överlägsen Waidelich?.

Rent allmänt tycker jag det snackades för lite konkret politik, men åt andra sidan så är programledaren världsbäst på att avbryta folk som är med i programmet. Det blev inte mycket till debatt, men det väntas väl komma fler, det är ju inte direkt slutspurten av valrörelsen för tillfället.

Fackföreningsmannen Stig Malm som är en före detta ordförande för LO sade precis det som jag tänkte när jag lyssnade på debatten, att Borg lät som en sosse och att skillnaderna mellan partierna inte är alltför stora(främst retoriskt). Han sade även att svenska folket är trötta på debatter utan innehåll.

Var är det ideologiska?, om jag inte minns helt fel efterlyste jag det här redan under valrörelsen, där det nästan verkade vara förbjudet att prata ideologi.

Om ungdomsarbetslösheten och om att använda pengar för människors väl sa Malm "om man nu är så människovänlig som Anders är när han pratar här, så borde han kunna driva en människovänlig politik, speciellt bland ungdomarna."

All heder till gamle Stig och det han sa i programmet!

Stig Malm var även tidigare innan socialdemokraternas extrakongress mycket kritisk till hur valet av partiledare gick till. Något man kan läsa här.

torsdag 14 april 2011

Donald Trump som USA:s president?Smaka på de orden i munnen... Donald Trump som president...

Så varför skriver jag detta? Jo tv-kanalen CNN gjorde en opinionsundersökning som handlade om vem som republikanska väljare skulle vilja se som president. Den som hamnade på förstaplats var Mitt Romney, och på delad andraplats hamnade just nämnda Donald Trump tillsammans med Mike Huckabee(en typisk kristen fundamentalisthögerpolitiker).

Donald Trump är en mediamogul som är ungefär som Silvio Berlusconi, förhoppningsvis med skillnaden att han inte köper sexuella tjänster från minderåriga. Trump har varit med i allt från dokusåpor till amerikansk showbrottning. Han har även sålt vitaminer och har sagt att han är en presbyterian(något jag aldrig hade hört talas om) och han är även delägare i Miss Universum tävlingen.

Han har även krävt att USA:s president Barack Obama ska visa sitt födelsebevis, då han tror att Obama ljuger om vart han är född. Trump skickade till och med egna detektiver till Hawaii(där Obama är född) för att undersöka saken, han har även anklagat Obama för att vara muslim. Bland annat anklagade han guvernören på Hawaii för att vara med och mörklägga Obamas födelsebevis. Guvernören kallade då Trump för dåre.

Det som är mest tragiskt/komiskt/skrämmande är att Trump säkert skulle ha stor chans att bli president. Speciellt när den som har mest ekonomisk makt kan synas och höras mest i USA. Jag vet inte hur många dollar Demokraterna och Republikanerna lägger på sina valkampanjer, men det är säkert inte småpotatis.

En riktig girigbuk är han också. Men det är ju inget nytt att de som har mycket pengar fifflar undan "några" slantar här och där. Eller vad säger du Loa?

Som avslut kan jag ge er ett härligt citat från Trump angående situationen i Libyen:

“I’m only interested in Libya if we get the oil,”

Kul att någon är ärlig för en gångs skull.

Förresten, hur kommer det sig att kapitalistförespråkare under kriser orsakade av okontrollerad kapitalism, kan få ökat stöd?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12877961.ab
http://www.expressen.se/nyheter/1.2401656/trump-utmanar-obama-om-presidentposten
http://www.svd.se/naringsliv/donald-trump-tar-sikte-pa-presidentvalet_6086891.svd

måndag 11 april 2011

Man är inte terrorist, om man är en "good guy"

Israel som hyllas av högern som mellanösterns enda demokrati, har kommit med hot om "ensidigt handlande" om FN erkänner Palestina som stat. Vad nu detta "ensidigt handlade" innebär är svårt att veta, personligen så har jag ingen aning och tänker inte heller gissa på något.

FN har ju som de flesta känner till gång på gång fördömt Israels agerande när det kommer till attacker och nya bebyggelser av bostäder på ockuperad mark. Nu riktar även USA (tro det eller ej) kritik mot att Israel ska bygga fler bostäder.

De har ett ganska fascinerande förhållande USA och Israel, det kan man inte förneka. FN och USA kan kritisera Israel, utan att de lyssnar. Samtidigt kan Israel i princip göra vad som helst, hota FN, mörda människor, leka havspirater(Ship to Gaza om ni minns?) och till och med kräva att sidor på Facebook ska stängas ned, utan att det får några följder.

Det är fascinerande att se när kritiken kommer, så lyckas man alltid slippa undan och allt sopas under mattan.


På tal om blogginläggets rubrik. Visste ni att Israel har begått terroristangrepp mot USA?

En händelse var den så kallade Lavonaffären. Där Israel under år 1954 skulle konspirera mot USA och genomgå attacker mot civila AMERIKANSKA mål i Egypten, för att på så sätt få fram ett krig mellan USA och Egypten.

"Konspirationen, som gick under namnet "Operation Susannah", planerades av Israels underrättelsetjänst men själva terroristattackerna utfördes främst av judar i Egypten. Man placerade ut bomber i amerikanska och brittiska bibliotek och biografer och hade för avsikt att sedan spränga dessa och döda ett hundratal civila amerikaner. USA skulle då tro att det rörde sig om en muslimsk attack och provoceras att inleda ett krig mot Egypten, hoppades den israeliska regeringen"


En annan attack inträffade under sexdagarskriget, där Israel krigade mot arabiska grannstater, bland andra Egypten. Den 8 juni attackerade Israel det amerikanska fartyget USS Liberty. De besköt fartyget från både luften och vattnet, och dödade 34 amerikaner.

Här finns det mer intressant läsning om det här.

Lite extra läsning:
http://jinge.se/mediekritik/israelkramare-kraver-1-000-000-000.htm


Det här var inlägg 100 sedan jag började med bloggen i Juni 2010. Det är väldigt kul att se att det är läsare som trillar in, trots att man hamnar i bloggsvackor då och då. Jag vet inte om jag kanske borde skriva kortare grejer, alla kan inte vara som Jinge och grabbarna.

Ett stort tack till alla läsare!