lördag 26 mars 2011

Nya S-ledaren Håkan JuholtTidigare idag på socialdemokraternas extrakongress höll Juholt i sitt linjetal, som fick bra respons hos socialdemokratiska medlemmar.

När många vill se en tydlig socialdemokratisk vänsterprofil så tror jag personligen att Juholt kommer passa in bra, något som märks av att han har mer av en vänsterprofil när han tydligt tagit ställning mot den nuvarande regeringens sjukförsäkringspolitik och motsätter sig riktigt rejält utförsäljningar av offentlig verksamhet. Tidigare har han även kritiserat utförsäljningen av Apotek.

Juholt sa att han inte motsätter sig just privat drift(Socialdemokraterna har varit drivande på privatisering tidigare år), men uttalar sig om att privatisering har misslyckats. Det är bara att hoppas på att med honom vid rodret så kommer Socialdemokraterna föra en kamp mot privata vinstintressen som utnyttjar människor inom vård, skola och omsorg.

Den växande barnfattigdom i Sverige uttalade Juholt sig om också. Han talade om att det är en skam för Sverige att hundratals barn lever i fattigdom, det är inte utan att man håller med.

Juholt har sagt sig placera sig själv i mitten med en vänsterlutning. Ingen verkar dock vilja tala om att det finns en höger och vänster inom Socialdemokraterna. Mona Sahlin uttalade sig om det inte finns några sådana falanger, och då är det inte utan att man undrar hur stora skygglappar hon har på sig?

Det är inget snack om saken att Juholt redan nu har mer stöd än vad Sahlin hade, och jag tror att Socialdemokraterna kommer att växa nu, en stor del beror på att Juholt inte är Sahlin, något som låter enkelt men som jag är fullständigt övertygad om att det stämmer. Sahlin var bra i valrörelsens senare debatter när det verkligen gällde "liv eller död", men Juholt har det som Sahlin saknade. Han har ett bredare stöd från start, han har en mer folklig framtoning och förhoppningsvis är han en bättre debattör. Att han är mer tuff i sin retorik har han redan bevisat, jag är mer stor säkerhet inte ensam om att se fram emot hans första debatter med "den store ledaren" Reinfeldt.

Jag skulle vilja lyfta fram en del av hans linjetal som jag gillade:

"Nog för att många av oss har fått det bättre rent materiellt, har en platt-TV på väggen, IPAD och IPHONE i handen, kan resa och upptäcka världen – men samtidigt känner allt fler, en gnagande oro för vad som händer om vi blir sjuka eller arbetslösa.
Klarar vi ekonomin? Tvingas vi sälja huset? Måste vi flytta? Får barnen gå kvar i samma skola med samma kompisar som förut?

Nog för vi gläds över och beundrar alla fantastiska tekniska landvinningar, att sjukdomar som tidigare var dödliga kan botas, att vi kan producera mera allt snabbare och allt billigare – men visst är det märkligt att vi på en och samma gång kan byta ett hjärta i människokroppen, men inte förhindra att hjärtlöshet och girighet breder ut sig."


Talet ord för ord.

Så vad har hänt inom de andra riksdagspartierna?

Miljöpartiet får nya partiledare/språkrör, i Centerpartiet och Kristdemokraterna diskuteras det, men vad händer med Vänsterpartiet? Diskussionerna om en extrakongress för Vänsterpartiet verkar ha dött, likaså diskussionerna om ett byte av partiledare.

Jag tillhör den skaran inom vänstern som gärna ser ett delat ledarskap, där Josefin Brink står för ena halvan, och där någon som Jonas Sjöstedt kan vara den andra. Hans Linde är inte en kandidat att räkna bort heller. Kompetens finns, men det är tomt på folk som träder fram.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/skongressen/article12788963.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/skongressen/article12788602.ab
http://www.expressen.se/nyheter/1.2379562/hakan-juholt-fel-pa-trovardigheten
http://www.aftonbladet.se/nyheter/skongressen/article12788303.ab

fredag 25 mars 2011

Ingen vila, ingen ro...

Uppror har sedan en vecka tillbaka spridit sig till Syrien, där det kommer nyheter om att demonstranter blivit dödade under ett flertal demonstrationer.

Mer läsning här och här.

I Libyen fortsätter striderna. Khaddaffis styrkor har bombat ett stort sjukhus i Misrata, något jag inte förstår varför han kan beordra det. Visst det är i princip ett inbördeskrig, men att bomba sjukhus är aldrig acceptabelt.

Samtidigt har vi i nyheter sett hur civila som har blivit dödade av bombningar visas upp. Man har sett i nyhetsrepotage att de "förmodar" att det är civila dödsoffer. Man får intrycket av att media kanske tror att det är manipulerat, att det inte är civila dödsoffer som har blivit bombade av Nato eller USA. Visst ska man vara skeptisk till Khaddaffi, men i nyhetsreportage ser vi hur civila libyer som är trogna Khaddaffi är upprörda och visar upp hur deras hem har blivit förstörda.

På hemmaplan har nu Håkan Juholt blivit vald till Socialdemokraternas nye partiledare, något som var väntat. Mer om mina tankar om det i nästa blogginlägg. Läs gärna vad Jinge har skrivit här.

Jag måste även passa på att hylla det här. Jag förstår inte hur det kan ha tagit till år 2011 att förbjuda det.

Jag vill ta tillfället i akt och visa upp ett gammalt klassiskt klipp på temat tidelag:

fredag 18 mars 2011

FN gav Libyens folk vad de ville ha

FN:s säkerhetsråd röstade igenom en flygförbudszon över Libyen. Det här var en sak som folket i Libyen krävde, något de har visat under flera demonstrationer. Att människorna fick gehör för det är mycket bra.

Gaddafi svarar åter igen med mer hotelser, som innebär att han ska fortsätta mörda sitt eget folk. Han hotar med att säkerhetsstyrkor kommer anfalla staden. Förhoppningsvis kommer flygförbudszonen innebära att människor slipper att attackeras av flygplan.

Men NATO och USA har flyttat trupper till området, och flygförbudszonen innebär att:

"Ett flygförbud innebär i praktiken att man med militär kraft slår ut Gaddafis luftförsvar och tvingar hans flygvapen att stå på marken. USA:s utrikesminister Hillary Clinton förtydligade på torsdagen att det betyder bombningar av mål inne i Libyen." (Expressen)

I en annan nyhet så avslöjades det att Carl Bildt med Lundin Oil gjorde oljeaffärer med Gaddafi .

Bildt har lärt sig mycket av sin storebror(USA). och det han har lärt sig är att diktaturer går utmärkt att göra affärer med, så länge det är just de egna affärerna som gynnas. USA höll Mubarak i handen tidigare, men upproren började så vågade de inte göra det.

Det är sinnessjukt att det inte var fråga om att det var en diktatur och att mänskliga rättigheter kränktes, och att det var därför de inte fullföljde affärerna, nej det var enligt Bildt att staten i Libyen hade monopol och att det var korrupt.

Fast Bildt har väl inga smutsiga korrupta händer? Eller?

Nej Carl Bildt, denna folkrättsbrott misstänkte "medium sized dog" kommer att slippa undan åter igen, trots avslöjanden och mycket kritik som är riktad mot honom.

Mer läsning om Bildt och Lundin Oil.

Jag hoppas att allt det här inte slutar med att USA går in, och startar ännu ett krig, roffar åt sig olja som ska tillhöra Libyens folk och vi har ännu ett krig och ockupation som liknar det i Irak och Afghanistan. Där USA hjälper in korrupta politiker som ledare och civila dör för varje dag som går, och ett faktum är att en stor del av de civila dödsoffren har amerikanska kulor i sig.

Som jag skrev tidigare: "diktaturer går utmärkt att göra affärer med, så länge det är just de egna affärerna som gynnas."

fredag 11 mars 2011

Två klipp om kriget i Afghanistan.

Det första är en video som visar spridningen av aktivitet(strider) i Afghanistan, och en video som visar IED(Improvised explosive device) attacker i Afghanistan.

Visualisation of Activity in Afghanistan using the Wikileaks data from Mike Dewar on Vimeo.

Jag vill även passa på att göra folk uppmärksamma på jordbävningen som har drabbat Japan. Hundratals döda har hittats, och tusentals har blivit evakuerade. Ett kärnkraftverk i Fukushima är i riskzonen för härdsmälta, jag vill inte ens tänka på vilken ytterligare katastrof det skulle innebära om det skulle bli radioaktivt utsläpp.

Jag har en vän i Japan som tack och lov inte var i närheten av detta, men många hade inte samma tur.

Det är inte utan att man tänker på hur de drabbade i Haiti fortfarande lider, samtidigt lider folk i upproren i nordafrika och i USAs krig. Jordbävningar kan vi inte göra något åt, men krig kan vi stoppa...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8695931.ab
http://www.dn.se/nyheter/varlden/2-000-evakueras-vid-karnkraftverk

torsdag 3 mars 2011

Ge fredspriset till Bradley Manning!


Kritisera regimen i Kina = Bli hyllad och få Nobels fredspris, likt Liu Xiaobo.

Kritisera regimen i USA och läck ut dokument som visar vilka skurkar som verkligen styr landet = Bli kallad terrorist, bli inspärrad och riskera livstid eller dödsstraff, likt Bradley Manning.

Bradley Manning som jag har nämnt en gång tidigare, är en soldat som är misstänkt för att ha läckt ut hemligstämplade dokument och annan information genom Wikileaks.

I Maj 2010 blev den 23-åriga Manning arresterad och väntar på sin dom. Tidigare har det rapporteras hur han levt under tortyrliknande förhållandet i fängelset. Han riskerar antingen livstid eller dödsstraff för att "bistått fienden", om det nu är att "bistå fienden" genom att avslöja krigsbrott som den egna staten står bakom, så är det inte utan att man drar en sammankoppling till andra diktaturer, exempelvis Libyen. USA har begått krigsförbrytelser gång på gång, men om man avslöjar det, så tystas man ner, precis som i en totalitär diktatur.

Barack Obama fick Nobels fredspris med motivationen: "För skapandet av ett nytt klimat i internationell politik", jag vet inte vad det är för klimat han har skapat, men någon som läser detta kan förklara om den har lust.

En video som troligen Bradley Manning läckte ut visar hur amerikanska soldater slaktar en skara människor, bland annat journalister och två barn. Klippet visar även en hets där viljan att skjuta verkar väldigt stark.

Här kan ni se klippet

Är det en fråga om NÄR upproren vi sett i bland annat Tunisien, Egypten och Libyen kommer till USA? Eller lyckas republikanerna ta makten i nästa val, och amerikanska regimkritiker kommer fortsätta att tystas ner av den korrupta kapitalistdiktaturen?

Om det är ännu en sak jag vill tillägga angående Bradley Manning, så anser jag att den svenska regeringen och politikerna borde kräva att Bradley Manning friges. Egentligen borde alla länder som har krävt Liu Xiaobos frihet, göra detsamma för Bradley Manning, annars är det en väldig hyckleri.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8652420.ab