lördag 19 februari 2011

Revolutionen fortsätter


Bahrain är ett litet örike i Persiska viken och där nu folkets uppror har spridit sig.

I förrgår blev demonstranter beskjutna av säkerhetsstyrkor, efter att demonstranter samlats på Pärlrondellen(torg), flera människor dog och många blev skadade. Barack Obama vädjade igår till Bahrains kung och idag kom det uppgifter om att polisen och militären har backat, och demonstranterna har återtagit Pärlrondellen.

Från SVT:

"-Vårt kungahus använder utländska legosoldater för att mörda sitt eget folk. Säkerhetsstyrkorna består av legoknektar från Baluchistan, Jordanien och Pakistan - mycket brutala sunnitiska klankrigare. De angriper till och med läkare som försöker föra sårade till sjukhus, sade Nabil Rajab, ordförande i Bahrains center för mänskliga rättigheter, till TT per telefon från Manama.
Demokratiaktivisten framhåller att regimens våld radikaliserat demonstranterna: först krävde de bara reformer, nu vill de att kungahuset lämnar makten."


Det är precis så det är, ju mer våld som dessa länders ledarskikt sätter in mot demonstranterna, desto mer uppror blir det. Revolutionen är ett faktum, folket har sagt sitt.

Från SVT:

"Bahrains största fackliga organisation utlyste från och med söndagen en strejk i protest mot polisvåldet och för rätten till fredliga demonstrationer.

-Facket kallar till generalstrejk med start på söndag, om inte armén dras tillbaka från gatorna och fredliga demonstrationer tillåts utan att bli attackerade av säkerhetsstyrkor, hette det i uttalandet.
EU:s utrikesminister Catherine Ashton uppmanade Bahrains myndigheter att "respektera grundläggande mänskliga rättigheter som yttrandefrihet och mötesfrihet" i ett uttalande på lördagen."


Även i Libyen blir demonstranter mördade. Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterade tidigare om att minst 35 demonstranter har skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor.

I senare siffror har det visat sig att det är hundratals dödade. Bland annat ska kulspruteeld ha öppnats mot demonstranter. Human Rights Watch senaste siffror är att minst 173 har blivit dödade sedan onsdagen, men varnar över att siffran kan vara i underkant, så många fler kan ha blivit dödade.

Styret i Libyen har även hotat EU med att dra in flyktingsamarbete om EU fortsätter att "uppmuntra" demonstranterna.

Det är inte utan att man nu funderar på vilket land som härnäst är på tur? Det här kommer sprida sig ännu mer, det kan vi vara säkra på.

Mycket finns att läsa:
http://www.nyhetskanalen.se/1.2023533/2011/02/19/84_doda_i_libyen_internet_stangt
http://www.expressen.se/nyheter/1.2335853/anna-hagberg-23-nej-gud-det-hander-igen
http://www.expressen.se/nyheter/1.2335877/internettrafiken-stoppad-i-libyen
http://www.expressen.se/nyheter/1.2336421/anna-manga-haller-sig-inomhus
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8594315.ab

lördag 12 februari 2011

Solidaritet med Egyptens folk!

Och inte bara folket i Egypten, det började i Tunisien och nu sprider sig upproren till Jemen, Iran, Algeriet och ett annat uppror som är lite mer annorlunda än de andra, men som också är uppror mot Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, ett uppror där hundratusentals kvinnor demonstrerade.

Berlusconi kommer att ställas inför rätta. Men man ställer sig såklart frågan, kommer han slippa undan den här gången också?

Nu senast läste jag att protester har spridit sig till Libyen.

Få är de som har missat nyheterna kring allt som har hänt i Egypten. Människor som har levt under diktatorn Hosni Mubarak i 30 år, reste sig och tillsammans krävde de hans avgång. Detta efter folkets uppror i Tunisien.

Bilderna från protesterna på Tahrir-torget i Kairo, kommer vi inte glömma. All heder till reportrarna på al-Jazira, som fortsatte att rapportera från Kairo, trots att flera av dem blev gripna av polisen och att Mubaraks regering stängde av internet och tv.

En väldigt fascinerande sak med det här är att det är arbetare, fackmedlemmar och studenter som är ute på gatorna. Det är människor som fått vara med om försämringar och som slutligen fick nog.

Militären i Egypten har meddelat att konstitutionen i landet är upphävd och att parlamentet är upplöst.

Sedan undrar man hur det går med Mubaraks undangömda pengar.

SVT:
"En regeringstalesman uppgav också att det inte hade kommit in någon begäran om att frysa Mubaraks tillgångar utomlands, men om det skulle finnas ett behov så skulle man göra det, rapporterar Reuters."

Mer om pengarna från Affärsvärlden:
"Under Mubaraks 30 år vid makten anklagas han för att tillskansat sig från 33 miljarder kronor upp till 440 miljarder kronor. Dessa pengar ska finnas i utländska banker, investeringar och investerade i fastigheter i London, New York, Paris och Beverly Hills.

- Vi tror att familjen Mubaraks finansiella rådgivare har flyttat runt pengarna. Om han någonsin hade pengar i Zürich är de borta nu, säger en källa inom en västerländsk underrättelsebyrå, till Telegraph."

Hillary Clinton sade under ett tidigare uttalande att de gärna ser demokrati i Egypten, men vad gjorde USA förut? USA har ju hållit Mubarak hand i hand tidigare, då Egypten är ett land med stor makt, så vill de såklart behålla ett inflytande där.

Inom media tog inte heller lång tid innan snacket om "hotet" från muslimerna kom igång, och om de kan få inflytande i nya val. Just att muslimer ska få inflytande används gång på gång från sidan som motsätter sig dessa uppror.

Man hoppas att militären lyssnar på folket:
"De vill ha ett civilt samhälle, ett fritt samhälle där de själva i fria val får utse vem som ska styra Egypten i framtiden. Det är att trygga den övergången som nu blir general Sami Enans uppgift. Återstår sedan att se om militären också lämnar ifrån sig den makt de nu skaffat sig.
Historien är fylld av exempel på generaler som blir alltför förtjusta i tronen. Men om det händer så har Mayar Tarek och de andra en lösning:
- Då kommer vi tillbaka till Tahrir!"

I ett avsnitt av Debatt som var för ett par veckor sedan så satt Göran Greider och tyckte att det var konstigt att vi fixerade oss så mycket i just religionen, när det är revolution. Han påpekade också hyckleriet från högern, att de är intresserade av ekonomiskt utbyte men struntar i de mänskliga rättigheterna.

Hans bästa kommentar för kvällen var "Liberaler sitter här och är mer rädda för islam än vad de älskar demokrati"

En liberal vid namn Alice Teodurescu försökte konstant hoppa på vänstern. Att vänstern tycker att man ska stå utanför om de i väst försöker införa våra sätt att se på grejer, vår demokrati. Något som är felaktigt, jag är bara en amatör när det kommer till politik men jag vet att vänstern går efter att att diskutera och föra en konversation, då en fredsprocess utan vapen. Inte att tvinga på folk våra system genom bomber och granater.


Diverse läsning:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8556279.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8556649.ab
http://www.dn.se/nyheter/varlden/pressade-arabledare-forsoker-blidka-medborgarna
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8576056.ab
http://jinge.se/mediekritik/vad-hander-med-israel.htm
http://jinge.se/israel/rorelse-i-mellanostern.htm
http://jinge.se/israel/hur-paverkas-vi.htm

fredag 4 februari 2011

Abeles resa är ett skämt?


Anton Abele som även slår en ung Carl Bildt i lillgammalskap ska tillsammans med Henrik von Sydow åka runt på en resa i Sverige. En resa där de ska undersöka vad som föder våld hos unga.

"Tillsammans startar vi idag en resa i Sverige för att söka nya insikter om hur våldet i unga människors vardag kan minska. Det är en del i Moderaternas förnyelsearbete där vi tydligare vill förstå unga människors verklighet, känslor och utmaningar."

Anton Abele är killen som lyckades glida in i riksdagen med hjälp av röster från med all säkerhet äldre borgerliga människor och diverse MUF'are, för att han "inte gillar våld". Han har även lyckas med att bli ett internetskämt och har efter det uttalat sig om att unga kränker andra unga på internet, och vill helt enkelt ha ännu mer kontroll på internet och fler poliser på gatorna. Han är ett utmärkt tillskott till batonghögern och tyvärr kommer vi med stor säkerhet få se mer av honom i framtiden.

Nu ska han alltså åka runt och undersöka om vad som orsakar våld hos unga.

Ja då kan jag dra lite grejer som orsakar det. Utsatthet och fattigdom är två mycket bidragande orsaker, och ditt eget parti har lyckas öka fattigdom bland barn ännu mer och ökat klyftor mellan klasser.

Fattigdom föder våld och brott. Det fungerar då inte att öka den ekonomiska ojämställdheten i samhället med en politik där det görs medvetet. Som exempel folk slås ut genom utförsäkringar, om det då är en person som är ensamstående med barn, så lider hela familjen av det. En växande rasism inom samhället är också en bidragande faktor till att öka våld och segregering bland unga.

Läs det här inlägget:

* Medan de flesta familjer har fått del av en rejäl välståndsökning har de fattigastes villkor stått oförändrade
* Den rikaste tiondelen av Sveriges barnfamiljer har det idag så gott ställt att de skulle kunna försörja tre lika stora familjer.
* 49 procent av barn som har ensamstående föräldrar med invandrarbakgrund lever i ekonomisk fattigdom.
* Det finns stora skillnader mellan kommuner och stadsdelar. I Malmö är barnfattigdomen 31 procent. I Täby 3 procent. I Rosengård i Malmö är den 61,4 procent, I Torslanda, en stadsdel i Göteborg, 2,0 procent.


Men har man en femhundring extra i plånboken så är det väl lugnt?

Fredrik Reinfeldt kallade det svenska folket för "Sovhjärnor" i sin gamla bok han skrev...

Det kanske är dags att visa honom och Abele och hans kompis att vi har varit vakna hela tiden?


(Bildens källa http://brockbrock.com/herrlundkvist/?p=1170)