lördag 23 juli 2011

Högerextrem terrorism i Norge


Tidigare ikväll blev Norge utsatt för ett terroristattentat. En bomb gick av vid regeringsbyggnaden i Oslo, med resultatet av många skadade och minst 7 dödsoffer.

Men det är inte allt. 2 timmar efter bombdådet, så kom det larm om att en person utklädd till polis hade börjat skjuta på ön Utøya 38 kilometer nordväst om Oslo. På ön hade det socialdemokratiska ungdomsförbundet(motsvarar SSU här) sitt sommarläger. Det har kommit fram att minst 10 ungdomar har blivit mördade på ön. Vänsterpartiets Ali Esbati var även på ön, och klarade sig.

Ungdomar flydde från ön genom att hoppa i vattnet, ett flertal skrev på twitter om hur någon sköt mot dem och att de gömde sig.

Norges statsminister Jens Stoltenberg kan ha varit ett troligt mål.

Diskussionerna på ett visst forum som jag inte nämner handlade om att det var jihadister, eller någon islamistisk terrorgrupp som hade begått dådet. Så klart var det många rasistiska ord som präglade diskussionen om vad som hade hänt och om vem som var skyldig.

På nyheterna på SVT läste jag även om att en terrorgrupp tagit på sig dådet, men det var jag skeptisk till redan från början.

Gärningsmannen visade sig vara en vit nationalist vid namn Anders Behring Breivik, 32 med härkomst från Norge...

Det har kommit fram uppgifter om att han varit aktiv i Fremskrittspartiet, som motsvarar mer eller mindre Sverigedemokraterna här.

Han har även varit aktiv på islamkritiska nätverk på internet och kommenterat nyhetsartiklar och uttryckt kritik mot tidningarna för att inte själva komma med kritik mot islam.

Låter det bekant?

Vi ser många av dessa smygrasister här i Sverige, som skriver på diverse sidor om invandring. De kallar sig invandringskritiska men det urartar i själva verket i ren rasism. De är rättshaverister som tror på att Sverigedemokraterna, eller om de är ännu mer rasistiska, Svenskarnas Parti och liknande har alla svar. Det är inte konstigt att det har skett flera interna stridigheter inom dessa organisationer.

Dessa människor sitter och skriver massor med rasistiska kommentarer på bland annat youtube. Aftonbladet och de stora mediasidorna blir även sönderbombade med kommentarer om att de är så PK och inte vågar kritisera invandring.

Det är precis samma sak, precis samma människor. Det är ett mirakel att vi inte har sett samma sak hända i Sverige.

Det har visat sig senare att sprängladdningar har blivit funna på ön, man vill inte ens fundera på vad för ytterligare förödelse som kunde ha blivit orsakat om de också hade exploderat!


Jag vill skänka en varm tanke åt våra mördade norska kamrater, och ni som överlevde attentatet ska veta att ni har stöd av kamrater över hela världen!http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10080610
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13363726.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13364676.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13364746.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13364529.ab
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article13364789.ab
http://www.aftonbladet.se/incoming/article13363886.ab
http://www.dn.se/nyheter/varlden/polisen-ser-samband-mellan-daden

4 kommentarer:

 1. Nu när gärningsmannen för omväxlings skull visar sig vara en västerlänning tycks kommentarerna från PK-folket vara helt annorlunda än vid de sedvanliga fallen. Var är alla sympatier och bortförklaringar?

  Var är struntpratet om trångboddhet och socioekonomiska faktorer? Var inte dådet en reaktion mot århundraden av förtryck, kolonialism och utsugning? Var det kanske en hämnd mot rasismen från samhället eller är det helt enkelt något man får räkna med om man för en socialdemokratisk politik?

  Nu vill vi veta! Människor från tredje världen bär ju aldrig ansvar för sina handlingar och om man ska vara konsekvent, och det måste man vara för annars är man rasist, så gäller givetvis samma sak denna norrman. Vems fel var terrordådet?

  SvaraRadera
 2. Jag skulle inte sympatisera med detta oavsett varifrån förövaren kom.

  Löjligt "Olle", alla människor bär ansvar för sina handlingar. Däremot att någon skyller terror på islam är lika smart som att skylla den på kristendom. Alla bör vi försöka respektera varandra och närma oss varandra istället för att fanatiskt välja extrema positioner.

  Det finns allt för många exempel på vad fanatiker ställer till med... av alla sorter.

  SvaraRadera
 3. Christopher Pedersen (SvP)23 juli 2011 10:44

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Du behöver inte länka till nazistisk propaganda Christer Pedersen. Ni är inte bättre än den här förövaren, som kanske säger sig vara antirasistisk likt många som är pro-israeler och sverigedemokrater. Men rasismen lyser konstant igenom.

  SvaraRadera