söndag 12 juni 2011

Friskolors absurditet

En MUF:are och brat ska starta en fri gymnasieskola.

Jag talar om Isabella Löwengrip även känd som Blondinbella.

Då Sverige är en av få länder i Europa som tillåter vinst i skolan. Så är det inte konstigt att sådana här personer startar skolor. Det är vinsten som blir det drivande, inte lärandet.

Isabella har flera gånger tidigare varit med och kampanjat för MUF, skrytit om sina pengar och lagt ut bilder på spritfester, där minderåriga druckit alkohol. MUF är väl det enda svenska ungdomsförbund som rekryterar medlemmar med fester och som bjuder minderåriga på sprit.

Det ska vara entreprenörsanda, drivande och framåtanda. Inget som är negativt egentligen, nej. Men när det är förespråkare för ökad privatisering och en frimarknadsfundamentalism som står för det, som ser fackförbund som fiender och arbetares rättigheter som något som ska minskas, så är det inte konstigt att man sammankopplar ordet entreprenör med något negativt.

Isabella, eller Blondinbella kanske jag ska kalla henne? Släppte även en bok(som blev tidning) kallad Egoboost, där hon helt enkelt ska lära unga tjejer att få bättre självförtroende. Inget fel med det heller. Men även med detta "egoboostande" ska det blandas in karriärstankar och egoism, allt enligt högerns tankar om den drivande och egoistiska individen.

Från hennes bok:

"Man kan klara allt här i livet och jag tror jag är beviset för det. Kan jag klara allt jag vill med viljans kraft och tron på mig själv kan du det också."

Just entreprenörskap i skolan är något som vår nuvarande regering fört fram och som kommit mer och mer på senare tid. Jag undrar om elever kommer lära sig om arbetares rättigheter och om fackförbund också. Eller är tanken att alla elever som tillhör de som är "bäst" i skolan ska bli företagare, och de som inte är tillräckligt bra ska bli arbetare?

Ska elever lära sig om hur man jobbar hårt för att bli rik? Eller ska de lära sig att knepet att bli rik är att låta andra jobba hårt?

4 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är tråkigt med debattörer som så kraftigt går till attack mot olika händelser i samhället - men som bygger sin argumentation på felaktig fakta!
  Isabella ska inte starta en gymnasieskola - och definitivt inte i friskoleform. Skolans huvudman kommer att vara Stockholms stad, dvs en i högsta grad kommunal skola. Isabellas uppdrag är att på konsultbasis tillsammans med andra aktörer deltaga i förberedelsearbetet för att kunna starta skolan. Det är fortfarande svårt att finna utförlig information som är opartisk, men det har startats en Facebook-grupp:
  http://www.facebook.com/StockholmStartupSchool?v=info


  Tips! Kolla fakta innan du går hårt åt nästa person som inte agerar utifrån dina egna tankar och värderingar...

  SvaraRadera
 2. Hade fel om vad för skola som skulle startas om det stämmer. Men min argumentation kvarstår och kritiken mot hennes åsikter och värderingar samt klavertramp. Kritiken mot entreprenörskapsförespråkarna kvarstår även den.

  /Röde Varg

  SvaraRadera
 3. Festa och bli "rik" med liten ansträngning är det som propagandan försöker få lågintelligenta gymnasieungdomar mfl att ha som dröm. Detta leder givetvis till bristande ifrågasättande över traditionella högermetoder i samhället. Parasitism fostras som "entrepenörsskap", de glömmer dock samhällsnyttan, vilken knappast höjs.

  SvaraRadera
 4. Det är väl klart att de ser oss i fackförbunden som fiender, och det är så vi måste se dem också. Annars hamnar vi i knäet på dem som det som fackförbund betraktat komplett odugliga LO har gjort.

  SvaraRadera