tisdag 31 maj 2011

Tyskland avvecklar kärnkraft

År 2022 ska kärnkraften i Tyskland vara avvecklad.

"Alla Tysklands 17 kärnreaktorer ska tas ur bruk till år 2021 och de åtta reaktorer som tillfälligt stoppades efter katastrofen i japanska Fukushima ska stängas för gott. Det kom partierna i den tyska regeringskoalitionen överens om efter en maratonsittning på förbundskanslerns kontor i natt. Oppositionen har informerats om beslutet."

Det är en stor grej och jag tror att andra länder kommer ta efter Tyskland. Länderna kanske inte bestämmer sig så snabbt med att de också ska avveckla den, men det kan vända en opinion som är för kärnkraft. När ett sådant stort land i EU som Tyskland bestämmer sig för det, då kan andra haka på.

Kritiker har sagt att Tysklands förbundskansler Angela Merkel agerar populist i och med att många anti-kärnkraftsdemonstrationer har hållits runt om i världen, självklart så även i Tyskland.

Det tog inte lång tid innan diskussionen handlade om att det kommer bli dyrare för oss i Sverige.

Vår svenska miljöminister Andreas Carlgren klagar så klart. Han uttalar sig med att tyskarna är årtalsfixerade och pekar på att Sverige just släppte sin "årtalsfixering". Man skulle kunna tro att en miljöminister skulle se det här som ett föredöme att ta efter, men inte Carlgren inte.

"Förra veckan beslutade den schweiziska regeringen att fasa ut kärnkraften till 2034. Samtidigt har planerna för att ­bygga kärnkraftverk i Italien stoppats. Likaså i Thailand. I Sverige sitter däremot en centerpartistisk miljöminister och beklagar den tyska avvecklingen."

Så, den ska vara avvecklad 2022, men kommer den att vara det då? Den som lever får se.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/miljo/article13106190.ab
http://www.svd.se/naringsliv/tysk-karnkraft-avvecklad-till-2022_6206231.svd
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4529922
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article13106177.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar