söndag 31 oktober 2010

Dagens lilla dubbelmoral

En liten kortis som jag valde att kalla dagens lilla dubbelmoral.

För att gå till något annat som vi kanske kan kalla dagens dubbelmoral, så anser jag det ganska komiskt hur Göran Hägglund satt i Kvällsöppet på Tv4 i onsdags och tyckte det var svårt att bestämma om man ska tillåta surrogatmödraskap eller inte. Han sade sig ha en skeptisk grundsyn i denna fråga.

Det är alltså samma Hägglund som brukar säga att folk ska bestämma mer själva och att främst familjer(som han och hans gelikar ser som något som snarast är heligt) ska bestämma mycket mer själva, och han brukar säga att vänstern(eller andra) inte ska lägga sig och peta i privatliv.

Men när det kommer till denna fråga så ska människor inte få bestämma själva.

Fast åt andra sidan, så har ju Hägglund och hans gelikar den enda ena idén efter den andra, där de inte värdesätter människors förmåga att bestämma själva så speciellt högt.

Kanske även ska tillägga att Hägglund ser dödshjälp som oaccetabelt, något som de flesta svenskar är för, men de som är emot är det många gånger på religiösa grunder.

torsdag 28 oktober 2010

Strejk är ett omodernt sätt att umgås


Dagens skämt?

Nej faktiskt inte. Kenneth Bengtsson som är ny ordförande för Svenskt näringsliv uttalade sig som så i en intervju, där han ansåg sig vilja modernisera arbetstryggheten.

Men är det verkligen att modernisera när man slåss mot anställningsskydd, strejkrätt, fackförbund med näbbar och klor? Att modernisera är tydligen att en arbetare ska få så lite att säga till om som det bara går.

Ett av arbetarnas främsta vapen är rätten att gå ut i strejk. Ett vapen som kan användas till att stärka en arbetares rättigheter eller höja sin lön genom att förhandla. Detta vapen vill kapitalisterna oskadliggöra.Men en arbetare kanske inte ska kunna få sätta ned foten och komma med krav, utan det är arbetsgivaren som ska ha monopol på att ställa krav?

Det här är helt enkelt politik för att försvaga arbetarnas rättigheter och anställningstrygghet i och med hur han vill ompröva strejkrätten, säkert så skulle han och hans gelikar ta bort den rätten helt åt hållet om de verkligen fick sin vilja igenom.

Att Svenskt Näringsliv har starka band med borgerliga politiker är inte förvånande alls, och är det möjligt om moderaternas hemliga privata bidrag blev granskade så skulle det visa att banden är mycket nära?

Det är helt naturligt att de med samma intressen sammarbetar, men man ska inte heller kasta sten i glashus som de borgerliga gör med sin kritik att Socialdemokraterna har nära band med LO. Socialdemokraterna redovisar iallafall sina partibidrag till skillnad från Moderaterna.

På tal om Moderaterna, så skrev Proletären om Anders Borgs och moderaternas ekonomiska politik, i en artikel de hade om de som vann ekonomipriset.

Från Proletären:

"Sänk arbetslöshetsersättningen och gör det lättare för företagen att anställa och avskeda och i ett huj kommer de arbetslösa och de lediga jobben att finna varandra. Större skillnader och större otrygghet skapar balans mellan utbud och efterfrågan på marknaden"

Läs hela artikeln här.

Något som är ganska relevant att ha med som avslutning är hur en god vän till mig hörde denna mening när en arbetare och arbetsgivare hade en diskussion med varandra:

"Du kan inte säga emot en arbetsgivare"


http://www.expressen.se/nyheter/1.2191004/kenneth-bengtsson-vill-ta-bort-strejkratten

onsdag 27 oktober 2010

The Root of All Evil?

En dokumentär i två delar om religiös extremism, indoktrinering och religionens effekt på människor, av och med Richard Dawkins.

(Engelskt tal utan textning)

Del 1Del 2

tisdag 26 oktober 2010

Och där dog de rödgröna

Eller som Mona Sahlin sa att sammarbetet tar en paus.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att tjäna på det här. Miljöpartiet kan köra sin gröna linje ännu hårdare och kommer säkert locka mer ungdomars röster, men är ett parti som jag personligen anser är svåra att placera och förutse vad de kan tänkas göra. Vänsterpartiet kan köra hårdare på linjen att ta hem hem de svenska soldaterna och andra frågor där de fick kompromissa i det rödgröna sammarbetet. För kompromissa fick Vänsterpartiet verkligen göra, man ska inte heller glömma att de till en början inte blev inbjudna till det rödgröna sammarbetet.

Kommer Socialdemokraterna att tjäna på det här? Visst det finns säkert en stor skara inom de egna leden och väljarkåren som är jätteglada över att Socialdemokraterna släpper "kommunisterna" och "miljömupparna", men då partiet har många högersossar i de egna leden så är det väl ganska naturligt?

Jinge skrev idag:

"När Vänsterpartiet gick med i samarbetet så försvann det spännande, men det var vänsterpartiets spännande sidor som försvann. Att anpassa sig till en borgerlig politik som socialdemokraternas är definitivt inte lätt, det är möjligen lättare att stödja en socialdemokratisk regering för att slippa nyval, men den som letar efter den socialdemokratiska ideologin behöver nog vara en duktig arkeolog, eller forensisk tekniker för att uttrycka sig på modern svenska."

Likt det bara var en tidsfråga om när de rödgröna skulle brytas, så tror jag även det bara är en tidsfråga om när Lars Ohly får lämna posten som partiledare för Vänsterpartiet.

Mona Sahlin sa en sak till Expressen som var intressant:

"Vi har ett stort behov, inte minst vi Socialdemokrater av att utveckla vår egen politik, att vara självkritiska, att analysera och förändra politiken, så att vi kan bli ett starkt parti återigen."

Jag undrar om de tar åt sig kritiken som är riktad mot partitoppen? Den kritik som ser att det är samma gamla sossar uppe i partitoppen och den kritik inom det egna partiet som vill se att Sahlin kliver åt sidan, trots att hon är kompetent, något hon visade i slutskedet av valrörelsen. Samt att det finns en stor skara kritiska röster som tycker att partiet svängt alltför mycket åt höger, något som kan bli en svår stämpel att tvätta bort när de i princip kör samma linje som högerpolitikerna angående Afghanistan.

Det blir intressant att se vad det är Sahlin är positiv till när det kom till mötet med Reinfeldt och Bildt, och vad slutdatumet kommer att bli. Det har diskuteras om 2013, men jag är säkert inte ensam om att fundera på hur valrörelsen kommer se ut när vi närmar oss nästa val, hur kommer diskussionerna om Afghanistan att se ut? Hur kommer valet se ut i USA?

Det är inte utan att man känner en smula pessimism, men man får hoppas det vänds till en känsla av optimism istället.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2189304/mona-sahlin-rodgrona-samarbetet-tar-en-paus
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8021247.ab

söndag 24 oktober 2010

Det nya Vietnamkriget?


Ja det är inte utan att man drar sammankopplingar mellan USA's krig mot terrorister och Vietnamkriget, men denna gång är det inte fattiga bönder som hotar amerikanernas imaginära frihet.

Något som verkligen ger hemska vibbar av Vietnamkriget är hur USA har använt utarmat uran i sin krigsföring i Irak. De har använt det i bomber som de släppte över Falluja, något som senare visade sig ha hemska effekter på människorna. I november 2009 föddes 170 barn i området, 97 av dessa föddes med någon form av missbildning. Effekterna kommer vara kvar en väldigt lång tid framöver, i Vietnam lider människor fortfarande av effekterna av Agent Orange, som jag skriver om längre ned.

Rapporter om det här har även kommit från Afghanistan, men USA varken bekräftar eller förnekar om det. Det här är något som hålls undangömt. Då Wikileaks nyligen släppte nya dokument, där det bland annat visade sig att 60 procent av de som dog i Irak mellan år 2004 till år 2009 var civila, det dödades mer civila än stridande soldater på båda sidor tillsammans, så är det nog bara en tidsfråga tills det avlöjas mer om USA's användande av utarmat uran.

Jo på tal om sammankopplingen med kriget i Irak och Vietnamkriget så var det som så att under det kriget använde USA något som heter Agent Orange, som är kemikalier som egentligen används på växter. Detta hade effekterna att väldigt många dog och fick en mängd olika sjukdomar och cancerformer, enligt vietnamesiska siffror dog eller skadades 400.000 människor. 500.000 tusen barn föddes med missbildningar och fortfarande än idag finns effekterna kvar.

Jan Guillou skrev om Vietnamkriget dessa rader i Aftonbladet "det fanns inga respektabla eller ens så kallat realpolitiska godtagbara motiv för denna folkmordspolitik"

Man kan tro att det är skrivet igår, och handlar om USA's krig i Irak.

http://svt.se/2.22584/1.2204694/nya_dokument_avslojas_fran_irak-kriget

fredag 22 oktober 2010

Arnold Schwarzenegger "ringer" till en amerikansk präst

Några personer ringer in och driver med en amerikansk präst i direktsändning. Delen med Arnold Schwarzenegger är bara för härlig.

Det är på engelska och utan textning.

onsdag 20 oktober 2010

I krig är just vad vi är, ta hem vår militär!Jag tittade på SVT's Agenda och där blev vår käre statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuad angående de svenska trupperna i Afghanistan. Det var den Reinfeldt som vi är vana vid nu, den Reinfeldt som är världsmästare på att inte besvara frågor.

Det är en inlärd retorik han kör med, som dock kan ha lite dubbelmoraliska undertoner emellanåt. Vid ett tillfälle fick han frågan om han tror att Talibanerna kan besegras, då svarade han med det här:

"Jag tror inte vi ska se det som att det är en strid med Talibaner som avgör det vad som här sker, utan det som att det syftar till är att ge utrymme för eget afghanskt ägarskap, ett försök till att få demokrati att fungera, att få bistånd och utvecklingssatser att komma på plats, att unga flickor och pojkar ska få kunna gå i skola..."

Och så vidare.

Detta sade Reinfeldt efter att innan talat om Talibanerna mer eller mindre som ett hot, efteråt talade han åter igen om Talibanerna och terroristerna. Han talade även om att det finns religiöst och ideologiskt övertygade krafter med militär kapacitet, återigen för att måla upp en hotbild. Helt ärligt så gissar jag på att jag inte var ensam om att tänka på USA när han sa det.

Jag som trodde att USA gick in i Afghanistan för att hitta Usama Bin Ladin och slåss mot terrorismen. Tänk så fel man kan ha...

Men ändå, jag är inte heller ensam om att undra om USA verkligen gick in för att hitta Usama Bin Ladin, det finns många som är skeptiska. Det finns många frågetecken runt kriget och attackerna som riktades mot USA år 2001. Ett stort frågetecken är hur USA släppte en fejkat videoband där Bin Ladin sa att han stod bakom attackerna. Att CIA har varit inblandade i många saker genom historien som kan liknas vid galna konspirationer men som är fullkomligt sanna, gör inte direkt så att man blir mindre skeptisk och mindre fundersam.

Läs gärna det här om vad CIA har varit inblandat i genom åren. (På engelska)

Visst är det en fin tanke att införa demokrati i ett land. Men är det verkligen så bra att införa en korrupt demokrati? Denna tillsatta och korrupta regering som styr i Afghanistan under ledning av Hamid Karzai antog en lag som inte direkt är så demokratisk, om man ska säga så.

"De slutgiltiga dokumenten har inte publicerats än, men lagen tros innehålla paragrafer som innebär att kvinnor inte kan gå till läkare, söka jobb eller utbildning utan att först ha fått tillstånd från sin man. Att neka sin make sex sägs inte heller vara tillåtet enligt den nya lagen."

För att gå till något annat så fler visade Sifo i en ny undersökning att fler vill ta hem trupperna:

"Närapå varannan svensk tycker att Sverige bör ta hem trupperna från Afghanistan. 47 procent svarade ja när Aftonbladet lät Sifo fråga 1 000 personer över 15 år om Sverige ska ta hem sina soldater. 36 procent svarade nej."

Det är ganska typiskt människor att ändra sig så fort man får se de hemska konsekvenserna.

I SVT's Debatt satt en kvinna från Försvarsmakten och berättade att hon och hennes kamrater som var nere i Afghanistan kände att de var i krig. Det är intressant när själva soldaterna känner känslan av krig, men hur politikerna inte anser att Sverige är i krig. Sveriges neutrala ställning är faktiskt ett minne blott.

Men trots fler svenska dödsfall och attacker så ändrar inte Fredrik Reinfeldt och sin allians sig. Kommer Socialdemokraterna gå i borgarnas fotspår och göra upp med dem?

Från Aftonbladet:

"Fredrik Reinfeldt vägrar att börja ta hem trupperna redan nästa år.
I stället räknar alliansen kallt med att S dumpar V och gör upp med dem.
– Under de här tio åren har insatsen i Afghanistan genomgående fått stöd från Socialdemokraterna och allianspartierna, säger statsminister Fredrik Reinfeldt."


För att inte glömma så kanske jag inte heller är ensam om att märka hur media och krigsförespråkarna hittat ett nytt sätt att kritisera Vänsterpartiet på, nämligen det att de vinklar det som så att Vänsterpartiet "tycker likadant" som Sverigedemokraterna, att den svenska truppen i Afghanistan ska dras tillbaka.

Men vad tycker egentligen i Sverigedemokraterna?

Då sverigedemokraternas politiker består av en skara småborgerliga människor, så kommer de med stor sannolikhet rösta som Alliansen. Reinfeldt kommer säkert kunna göra sig beroende av dem utan att skämmas.

En fråga är då om det endast kommer att Vänsterpartiet kvar av riksdagspartierna som vill ta hem trupperna?

Som avslutning på detta inlägg kommer här en fin, men deprimerande låt av Jan Hammarlund:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7987010.ab

torsdag 14 oktober 2010

Minst 418 försvarsanställda får gå, med andra ord nu börjas det...

418 och ytterligare 68 anställda inom Försvarsmakten förlorar sina jobb när det är uppsägningsdag den 31 oktober. Orsaken är att de vägrar skriva på det nya anställningskontrakt där utlandstjänstgöring är obligatorisk.

Kort sagt, skriv på eller gå.

Skriver du på, blir du tvingad till tjänstgöring i bland annat Afghanistan. Skriver du inte på, så får du som sagt gå och trösta dig i din arbetslöshet med att du har en pensionsersättning som förhoppningsvis hjälper till på ett märkbart sätt i din ekonomi.

Jag har skrivit om det här tidigare och skrev om att det riktas mycket kritik från Försvarsförbundet. Men de är inte ensamma i kritiken. Officersförbundet som är ett annat fackförbund är också kritiska till det här.

Som jag även skrev i förra inlägget så jämförde jag det här med en arbetsplats, där man riskerar att få sparken om man kritiserar sin chef eller kanske även strejkar. Där anställda muttrar bakom arbetsgivarens rygg och känner att de sliter ut sig för ingenting, en arbetsplats där de kanske skärs ned på personal så att den nuvarande personalen får slita ännu mer, men där slipper man iallafall risken att bli ihjälskjuten bland berg och söndersprängda byar.

De 486 försvarsanställda förtjänar att hyllas för att de står emot den här utvecklingen och fackfientliga politiken vår högerregering kör, eller ska jag säga Moderaterna? Fyra år till med en politik som går ut på att minska arbetares rättigheter att säga ifrån.

Välkomna till nyliberalismens kära arbetslinje, där även försvarsanställda är en vara som man kan kasta bort om den inte duger, eller byta ut mot en annan vara som är en del av det som Karl Marx kallade den arbetslösa reservarmén.

http://svt.se/2.22620/1.2193094/418_forsvarsanstallda_sags_upp

tisdag 12 oktober 2010

Nu blir det lite Simpsons!

Street art-konstnären Banksy fick tillfället att göra ett intro till TV-serien Simpsons, och resultatet blev ett deprimerande intro med ett starkt antikapitalistiskt tema.Då introt tidigare har blivit borttaget från Youtube av Fox så kanske det finns risk att klippet inte fungerar. Men då är det bara att klicka här.

fredag 8 oktober 2010

Sverigedemokrater som skämmer ut sig igen


Efter att ha sett på det senaste Kvällsöppet med Ekdal så kände jag att jag inte kunde låta bli att skriva ett inlägg.

Det som var på tapeten var hur Biskop Eva Brunnes tal om rasism fick Sverigedemokraterna att marschera ut från lokalen. Martyrretoriken som Sverigedemokraterna kört stenhårt med under hela valrörelsen dök upp rätt så snabbt, men det var ju inte direkt att man blev förvånad. Jimmie Åkesson gjorde sitt bästa med att se nedstämd ut.

Åkesson och hans kära partis argument var solklart efterkonstruerade, argumenten som var oerhört dåliga när de väl kom till kritan hade de suttit hemma och slipat på, men de hade tydligen inte slipat tillräckligt bra. En av kvällens höjdpunkter var när Åkesson kallade vänsterpartister för extremister, och hur han allmänt påpekade hur han och andra sverigedemokrater får utstå hot. Sedan så blev Lars Ohlys tal som han höll under den antirasistiska demonstrationen i Stockholm väldigt vinklat från Åkesson och gängets sida.

Sverigedemokraterna talar om att de blir hotade. Jag undrar om Jimmie Åkesson och gänget har läst om vänsterpartisten Jonas Lundgren? Han blev utsatt för ett nazistiskt attentat där nazistisk propaganda och hakkors sprayades på hans ytterdörr.

Det gick inte heller att låta bli att märka av att Lennart Ekdal inte gillar vänstern, något man märker av då och då. Marcus Birro som är hans så kallade sidekick, har som vi alla vet lämnat vänstern och blivit kristdemokrat på "äldre" dagar.

Staffan Danielsson från Centerpartiet var där tog ställning för Sverigedemokraterna och kritiserade Eva Brunne. Han hoppade på Vänsterpartiet för att de har haft nära band till diktaturer i partiets historia.

Jag kan ge tipset att han läser på lite så kanske han upptäcker att dåvarande VPK's partiledare CH Hermansson blev sovjetkritisk och var en förnyare av Vänsterpartiet, medan sovjettrogna/moskavatrogna bröt sig ur och skapade APK. Vänsterpartiet är ett parti som ändrats mycket genom åren.

Undra om han även har läst på om sitt eget parti. När Centerpartiet gick under namnet Bondeförbundet så finns det ett och annat smått och gott att hitta i deras politik:

"I Bondeförbundets partiprogram från 1933 står det bland annat: Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling."

Det här är taget från centerpartiets hemsida, där de tar mer eller mindre avstånd från detta och skriver om att det var något som genomsyrade 30-talet. På samma sätt har just sovjetunionens politik genomsyrat Vänsterpartiet, dock har Vänsterpartiet råkat ut för diverse utbrytningar från partiet, som jag skrev om ovanför.

Förresten verkar det finnas sådana inom Centerpartiet som inte lämnat de gamla bruna åsikterna bakom sig. Staffan Danielsson borde ta det lugnt med de där stenarna och glashuset.

Det kommer bli väldigt underhållande att se sverigedemokratiska representanter skämma ut sig ännu mer framöver.


Mer att läsa om Centerpartiets gamla nazistiska historia finns här

http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/05/nazismen-alliansen-och-socialdemokraterna-del-2
http://www.kommunistiskapartiet.org/politik/kommentar/2010/28/federleys-historiska-rotter

måndag 4 oktober 2010

Proggen lever!

Då bloggar just nu genomsyras av diskussioner om talmän, Sverigedemokrater som agerar som pajaser och hur borgarna skyller ifrån sig ännu en gång på Mona Sahlin, så tänkte jag att det kunde vara kul att gräva fram gammal schysst progg.

Den yngre generationen kanske frågar sig, vad är progg? Jo progg är en svensk musikrörelse som uppkom mot slutet av 1960-talet och många artister som man förknippar med proggen sjöng ofta politiska låtar. Att vissa låtar helt enkelt är kitschiga gör det bara så mycket bättre!

Här kommer några favoriter:


Hoola Bandola Band - Keops pyramidNationalteatern - Barn av vår tidNationalteatern - Kolla KollaKnutna Nävar - Hallå Där BondeFreedom Singers - Richard DollarhjärtaKnutna nävar - Det är något konstigt med frihetenDan Berglund - De mördades fria republikRöda Kapellet - Gå med i KU stärk VPKNationalteatern - Doing the omoralisk schlagerfestivalenNynningen - För full halsLänka gärna till era favoriter i kommentarer.